środa, 22 sierpnia 2012

Wdzięczna cukinia

To warzywo z rodziny dyniowatych. Ma bardzo mało kalorii bo w 100 g jest ich tylko 19. W miąższu i skórce cukinia ma wiele cennych składników odżywczych: witaminę C, beta-karoten oraz kwas foliowy, tak cenny dla kobiet w ciąży. Cukinia na surowo jest nijaka, ale za to grillowana, czy po innej obróbce pycha.

Cukinia faszerowana:
3 cukinie
0,5 kg mięsa mielonego
2 średnie cebule
1 duży ząbek czosnku
kilka pieczarek
Przyprawy
ser żółty lub mozzarella lub jaki nam się zamarzy do posypania

Podsmażam cebulkę i pieczarki, po przestygnięciu wrzucam do mięsa. Dodaję czosnek i bułkę namoczoną w mleku. *A teraz chwila o mięsie mielonym* Dla mnie, mięso mielone po prostu brzydko pachnie. Dlatego mocno je przyprawiam. Ziołą prowansalskie, czerwona słodka papryka, sół, pieprz. Dużo. Mieszam, mieszam. Przed nadzianiem mięso podsmażam lub nie, zależy. Umyte cukinie, kroję wzdłuż i wydrążam. Nadziewam, wrzucam do naczynia żaroodpornego, i do rozgrzanego piekarnika (ok 200stopni). Tam swoje muszą odleżeć. Cały czas je obserwuje i pod koniec jak już mięsko się prawie zrobi (ok 30 min) posypuje serem i czekam aż ser się trochę przypiecze. Gotowe, wyciągam, podaje z sosem własnej inwencji lub bez:)





To nie koniec bajki bo cukinia i do zupy się nadaję.

Zupa z cukinia:
3 cukinie
3 ząbki czosnku
2 średnie cebule
2-3 ziemniaki
1 marchewka
pół selera
1 pietruszka

Robię wywar na zupę. Ziemniaki kroję w kostkę i wrzucam do zupy, starte warzywa również. Cebulę podsmażam, dodaje czosnek, chwile razem podsmażam i również dodaję do zupy. Cukinie kroje w talarki i jeszcze na pół. Sole i podsmażam, wrzucam do zupy. Przyprawiam. Wypełniam szklankę do połowy wodą, dodaję 2-3 łyżki mąki i zagęszczam zupę. Zagotowuję. Można dodać ostrej papryki, zmiksować. I można podawać  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję :)