Zupa krem z soczewicy czerwonej:
2 szklanki soczewicy czerwonej
1 mała marchew
1 mały selerek
Średnia cebula
Średni pomidor
Ząbek czosnku
1 cm korzenia imbiru
Wywar ok pół litra
Sól
Pieprz
Opcjonalnie tymianek, curry, czerwona słodka papryka
Płucze soczewice i zostawiam żeby obciekła. Cebule i pomidory smażę do momentu gdy cebula nabierze kolorów a pomidory się rozpadną. Do soczewicy dodaję wywar tak żeby zakrył soczewicę i było jeszcze ok 2-3 centymetrów nad nią. Dorzucam seler i marchew w plastrach. Gotuję aż zmiękną. Trzeba uważać żeby soczewica nie przywarła do dna i nie przypaliła się. A jeśli tak się stanie. Za wszelką cenę nie staram się jej odskrobać tylko odrazu przerzucam do innego garnka żeby spalona część nie przenikała dalej. Pod koniec dorzucam czosnek. Dodaje imbir i cebulę z pomidorem. Całość miksuję do uzyskania porządanej konsystencji. Doprawiam i chwilę delikatnie gotuję mieszając. Gotowe.
Twoja zupa jest doskonała. Kremu z soczewicy jeszcze nie próbowałam, ale Twoja propozycja zdecydowanie pobudza kubki smakowe, bo ma bardzo ładny kolor. Idealna na obiad, z chęcią bym ją dziś zjadła :)
OdpowiedzUsuńSerdeczności,
E.
Polecam spróbować :)
OdpowiedzUsuń