sobota, 1 grudnia 2012

Tosty francuskie Cykl "Poranna uczta czyli Śniadaniowanie"

Sobota, leniwy poranek. Za oknem szaro. W kuchni zimno. Szybko myślę jak zrobić śniadanie i wrócić do ciepłego pokoju.
Pamiętam jak tata kroił chleb, maczał w jajku z mlekiem, smażył i wcinaliśmy je po osoleniu. Dziś wiem, że przysmak ten to tosty francuskie, które równie pyszne są z dżemem. Przepis jest bardzo prosty i szybki a wynik tak pyszny jakbyśmy w kuchni spędzili co najmniej pół dnia :) A co ważne chleb, bułka mogą a nawet lepiej jak są... czerstwe :) A przecież kuchnia to nie tylko wyszukane, czasochłonne przepisy, ale też proste smakołyki.

Tosty francuskie:
3 średnie kromki chleba
2 jajka
2 łyżki mleka
szczypta soli jeśli ktoś ma ochotę

Jajka i mleko rozkłócam. Ewentualnie dodaje sól. Maczam chleb z każdej strony i smażę na rumiano. I gotowe. Smaczne są z serem żółtym, jak już wspomniałam z dżemem, pomidorem




Pozdrawiam ciepło :)

3 komentarze:

  1. Lubię te tosty :) To chyba najlepszy sposób na wykorzystanie lekko czerstwego chleba.

    OdpowiedzUsuń
  2. tosty francuskie, lubię je!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję :)